Το Ripple είναι ένα από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, για παράδειγμα από προϊόντα όπως το Πακέτο Ripple. Έχει μια ενδιαφέρουσα και πολύπλευρη ιστορία, καθώς και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον.

Η ιστορία του Ripple – πώς δημιουργήθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα

Αρχικά, το Ripple ήταν πολύ μακριά από οποιαδήποτε τεχνολογία κρυπτογράφησης. Η αρχική του επωνυμία ήταν Ripplepay. Ιδρύθηκε από τον Ryan Fugger το 2004 στο Βανκούβερ του Καναδά, πολύ πριν ο Satoshi Nakamoto κυκλοφορήσει την πρώτη του έκδοση του blockchain Bitcoin. Το Ripplepay δεν χρησιμοποίησε καμία τεχνολογία blockchain, αλλά είχε τον ίδιο στόχο – να παρέχει στους χρήστες του τα εργαλεία για να επιτρέψουν ασφαλείς συναλλαγές χρημάτων σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και ο Satoshi Nakamoto γνώριζε για αυτό το σύστημα πληρωμών, δίνοντας την παρατήρηση: «Το Ripple είναι ενδιαφέρον γιατί είναι το μόνο άλλο σύστημα που κάνει κάτι με εμπιστοσύνη πέρα ​​από την συγκέντρωση απλά σε έναν κεντρικό διακομιστή». Λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο για πολλά χρόνια, αλλά το 2012 ο Fugger το πούλησε στους Jed McCaleb, Arthur Britto και David Schwartz, οι οποίοι ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν για το μελλοντικό τους δίκτυο ψηφιακών νομισμάτων. Η νέα εταιρεία ονομάστηκε OpenCoin.

Το OpenCoin κατασκεύασε νέα τεχνολογία χρησιμοποιώντας τον πηγαίο κώδικα Ripplepay και δημιούργησε ένα δίκτυο πληρωμών βασισμένο σε λογιστικό βιβλίο για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Την ίδια χρονιά, ο McCaleb, πρώην ιδρυτής της Mt.Gox, εγκατέλειψε την εταιρεία, ιδρύοντας τη Stellar και διοχετεύοντας την Ripple στο νέο δίκτυο Stellar Lumens. Ως συνιδρυτής του Ripple, είχε μεγάλη ποσότητα XRP, τα εγγενή νομίσματα του δικτύου. Η McCaleb έχει ήδη πουλήσει 1 δισεκατομμύριο XRP και εξακολουθεί να έχει πάνω από 8 δισεκατομμύρια.

Το 2013, η εταιρεία OpenCoin μετονομάστηκε σε Ripple Labs, Inc και δημιούργησε τον κώδικα ανοιχτού κώδικα για το Ripple Network. Το 2015, το όνομα της εταιρείας άλλαξε ξανά, συντομεύοντας το όνομα σε “Ripple”. Από το 2016, η Ripple έχει λάβει άδεια από το BitLicense του Υπουργείου Οικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για να εκτελεί λειτουργίες κρυπτονομισμάτων.

Με τα χρόνια, η Ripple ανέπτυξε τις λύσεις της για τον τραπεζικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των xRapid και xVia, που έχουν σχεδιαστεί για την αποστολή πληρωμών μεταξύ τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο απαιτεί XRP για διακανονισμό. το τελευταίο δεν χρειάζεται μέσο αξίας. Και τα δύο βασίζονται στο xCurrent, το κύριο προϊόν ανοιχτού κώδικα της Ripple.

Σύγχρονη τεχνολογία

Το XRP Ledger (XRPL) δεν χρησιμοποιεί αλγόριθμο απόδειξης εργασίας (PoW) ή απόδειξης stake (PoS) όπως το blockchain Ethereum 2.0. Αντίθετα, το XRP Ledger βασίζεται σε μια διαμόρφωση που ονομάζεται XRP Ledger Consensus Protocol για την επαλήθευση των υπολοίπων λογαριασμών και την εκτέλεση συναλλαγών. Σε σύγκριση με άλλους τύπους συναίνεσης blockchain, το πρωτόκολλο συναίνεσης XRP Ledger έχει αισθητά καλύτερη απόδοση.

Το καθολικό XRP διατηρείται από ανεξάρτητους συμμετέχοντες. Για να είναι επιτυχής οποιαδήποτε συναλλαγή, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία (συναίνεση) μεταξύ ανεξάρτητων επικυρωτών. Το να ενεργείτε ως επικυρωτής είναι μια επιλογή διαθέσιμη σε κάθε οντότητα. Ενώ οι μπλοκ αλυσίδες PoW δημιουργούν μπλοκ – τμηματοποιημένα κομμάτια ολόκληρης της αλυσίδας, το καθένα από τα οποία περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες – το XRPL δημιουργεί “ledgers”.

Κάθε βιβλίο περιέχει πληροφορίες όπως δεδομένα που το συνδέουν με το προηγούμενο ledger στην αλυσίδα, σύνολα λογαριασμών κ.λπ. Οι συναλλαγές και οι αλλαγές δικτύου πρέπει να λάβουν την έγκριση ενός συγκεκριμένου αριθμού επικυρωτών. Χρειάζονται τρία έως πέντε δευτερόλεπτα για να επικυρωθεί κάθε μπλοκ (καθολικό) σε ένα ledger XRP. Αυτό είναι επομένως πολύ πιο γρήγορο από τον χρόνο 10 λεπτών του Bitcoin.

Το RCL συχνά συγχέεται με το XRP (γνωστό και ως ψηφιακό στοιχείο Ripple). Το XRP είναι το εγγενές διακριτικό RCL που χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της μεταφοράς χρημάτων μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων στο δίκτυο.

Αρχικά δημιουργήθηκαν 100 δισεκατομμύρια μονάδες XRP, επίσημος αριθμός που δεν θα αυξηθεί ούτε θα μειωθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Το XRP δημιουργήθηκε πριν από την ίδρυση της Ripple Labs. Οι δημιουργοί του XRP δώρησαν το 80% του συνόλου των XRP στην εταιρεία, κρατώντας 20 δισεκατομμύρια μονάδες για τον εαυτό τους. Αυτή η πτυχή του XRP είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τράπεζες και εταιρείες έχουν μετακινηθεί στο ψηφιακό νόμισμα. δεν μπορεί να εξορυχθεί γιατί ελέγχεται κεντρικά.

Μία από τις κύριες λειτουργίες του XRP είναι ως νόμισμα γεφύρωσης. Τα παραδοσιακά συστήματα εκκαθάρισης χρησιμοποιούν το USD ως κοινό νόμισμα κατά τη μετατροπή χρημάτων. Το XRP σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει το USD ως το προτιμώμενο νόμισμα διακανονισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μετατρέποντας πρώτα την αξία του νομίσματος fiat σε ψηφιακό XRP αντί σε USD, τα τέλη και τα περιθώρια συναλλαγματικών ισοτιμιών μπορούν να εξαλειφθούν και ο χρόνος επεξεργασίας θα μειωθεί.

Το XRP και το Ripple έχουν κάποιο βαθμό αλληλεξάρτησης. Στο πιο βασικό επίπεδο, η αποτίμηση της Ripple είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγοραία τιμή του XRP, επειδή η Ripple έχει τόσα πολλά tokens. Πέρυσι, η Ripple αποφάσισε να τοποθετήσει 55 δισεκατομμύρια από τα διακριτικά XRP της σε έναν λογαριασμό μεσεγγύησης καλή τη πίστη προς άλλους συμμετέχοντες στο δίκτυο δείχνοντας ότι μια μέρα δεν θα απορρίψουν απλώς όλα τα XRP token τους, μειώνοντας την τιμή. Η Ripple σχεδιάζει να πουλήσει αυτά τα  XRP νομίσματα σε μεσεγγύηση σε νέους συμμετέχοντες στο δίκτυο. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή των XRP, τόσο περισσότερα χρήματα μπορεί να συγκεντρώσει η Ripple από την πώλησή τους.

Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται στο RCL καταστρέφει ένα μικρό κλάσμα XRP (η μέση χρέωση είναι 0,0001 XRP). Αυτό το κόστος συναλλαγής προορίζεται να αποτρέψει επιθέσεις ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή άρνησης υπηρεσίας στο δίκτυο. Το τέλος δεν καταβάλλεται σε κανένα μέρος. Το XRP καταστρέφεται οριστικά. Δεδομένου ότι υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός νομισμάτων XRP, η εξάλειψη ενός κομματιού XRP με κάθε συναλλαγή καθιστά το XRP λιγότερο διαθέσιμο. Μακροπρόθεσμα, οι κάτοχοι XRP θα ωφεληθούν επειδή αυτή η σπανιότητα θα αυξήσει την αξία των κομματιών τους.

Η χρέωση συναλλαγής στο RCL μπορεί να προσαρμοστεί και μπορεί να αλλάξει μέσω τροποποιήσεων. Είναι σημαντικό, καθώς αυξάνεται η αξία του XRP, το αυξητικό ποσό του XRP που καταστρέφεται με κάθε συναλλαγή γίνεται μικρότερο. Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί ακριβώς πότε θα πάψει να υπάρχει το XRP, είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν θα συμβεί σύντομα. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από δεκαετίες έως αρκετές εκατοντάδες χρόνια – που είναι αρκετά μακριά. Το γεγονός ότι η Ripple έχει εισαγάγει ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα χρεώσεων XRP υποδηλώνει ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν αυτή τη χρέωση καθώς αυξάνονται οι όγκοι συναλλαγών για να διατηρηθεί η μακροζωία του Πρωτοκόλλου.

Άνοδος και πτώση

Το Ripple, το οποίο παρέμεινε ως επί το πλείστον στο περιθώριο της πρόσφατης αύξησης των τιμών των κρυπτονομισμάτων, πρόσφατα ήρθε στη ζωή, βλέποντας την τιμή του να αυξάνεται έως και 84 τοις εκατό στα 0,51 $. Το κρυπτονόμισμα διπλασιάζεται ως δίκτυο πληρωμών και η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περίπου 7500 τοις εκατό φέτος. Η χρηματιστηριακή της αξία έχει αυξηθεί στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, από 237 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα φέτος.

Η άνοδος της τιμής της Ripple ακολουθεί την είδηση ​​ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα αρχίσουν να δοκιμάζουν την τεχνολογία για να μειώσουν το χρονοδιάγραμμα και το κόστος που σχετίζεται με τις διεθνείς μεταφορές κεφαλαίων μεταξύ των δύο χωρών. Οι δοκιμές θα διεξαχθούν από κοινοπραξία τραπεζών και των δύο χωρών και θα διαρκέσουν έως τις 31 Ιανουαρίου. Αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση περίπου 60% σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους.

Το δίκτυο πληρωμών Ripple έχει περισσότερους από 100 πελάτες που δοκιμάζουν την υπηρεσία του. Σε συνέντευξή του στους Financial Times νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Daniel Aranda, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για την Ευρώπη, είπε ότι 75 από αυτούς τους πελάτες είχαν ήδη περάσει από δοκιμές στην παραγωγή. Η άνοδος της τιμής του κρυπτονομίσματος αυξάνει τα αποτελέσματα του δικτύου του. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την εταιρεία να αυξήσει τα αποθέματά της σε δολάρια για μελλοντική επιχειρηματική ανάπτυξη. Το Ripple προστίθεται σε μια σειρά από άλλα κρυπτονομίσματα που έχουν σημειώσει σταθερά κέρδη τις τελευταίες ημέρες και ώθησαν τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων πάνω από τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό άλμα στην τιμή του. Το κρυπτονόμισμα γνώρισε ένα παρόμοιο άλμα τον Μάιο, όταν η τιμή του τριπλασιάστηκε από 0,13 $ σε 0,39 $ σε λιγότερο από 10 ημέρες.

Φαίνεται λοιπόν ότι παρά τις δυσκολίες, η Ripple έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον μπροστά. Αξίζει να παρακολουθήσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του νομίσματος και του συστήματος που το περιβάλλει.

Leave a comment