Ripple este una dintre cele mai cunoscute criptomonede, de exemplu din produse precum Pachetul Ripple. Are o istorie interesantă și multilaterală, precum și un mare potențial de creștere în viitorul apropiat.

Povestea lui Ripple – cum a fost creată prima criptomonedă

Inițial, Ripple era foarte departe de orice tehnologie cripto. Marca sa originală a fost Ripplepay. A fost fondată de Ryan Fugger în 2004 în Vancouver, Canada, cu mult înainte ca Satoshi Nakamoto să lanseze prima sa versiune a blockchain-ului Bitcoin.Ripplepay nu a folosit nicio tehnologie blockchain, dar a avut același scop – să ofere utilizatorilor săi instrumente pentru a permite tranzacții de bani securizate din întreaga lume. Chiar și Satoshi Nakamoto știa despre acest sistem de plată, dând observația: „Ripple este interesant pentru că este singurul alt sistem care face ceva cu încredere, dincolo de concentrarea pe un server central”. Mulți ani a funcționat în acest fel  dar în 2012 Fugger l-a vândut lui Jed McCaleb, Arthur Britto și David Schwartz, care doreau să îl folosească pentru viitoarea lor rețea de monedă digitală. Noua companie se numea OpenCoin.

OpenCoin a creat o nouă tehnologie folosind codul sursă Ripplepay și a creat o rețea de plată bazată pe registre pentru instituțiile financiare. În același an, McCaleb, fostul fondator al Mt.Gox, a părăsit compania, fondând Stellar și introducând Ripple în noua rețea Stellar Lumens. În calitate de co-fondator al Ripple, a avut o cantitate mare de XRP, monedele native ale rețelei. McCaleb a vândut deja 1 miliard XRP și încă mai are peste 8 miliarde.

În 2013, compania OpenCoin a fost redenumită Ripple Labs Inc. și a creat codul de sursă deschisă pentru Rețeaua Ripple. În 2015, numele companiei a fost schimbat din nou, scurtând numele la „Ripple”. Din 2016, Ripple a primit licența BitLicense a Departamentul Statului New York de Servicii Financiare, pentru a efectua operațiuni cu criptomonede.

De-a lungul anilor, Ripple și-a dezvoltat soluțiile pentru industria bancară, inclusiv xRapid și xVia, ambele concepute pentru a trimite plăți între bănci din întreaga lume. Primul necesită XRP pentru decontare; acesta din urmă nu are nevoie de nici un mediu de valoare. Ambele se bazează pe xCurrent, principalul produs open-source al Ripple.

Tehnologie modernă

XRP Ledger (XRPL) nu folosește un algoritm de dovadă de lucru (PoW) sau de proba de miză (PoS) precum blockchain-ul Ethereum 2.0. În schimb, XRP Ledger se bazează pe o configurație numită XRP Ledger Consensus Protocol pentru a verifica soldurile conturilor și a efectua tranzacții. În comparație cu alte tipuri de consens blockchain, protocolul de consens XRP Ledger are performanțe semnificativ mai bune. Registrul XRP este ținut de participanți independenți. Pentru ca orice tranzacție să aibă succes, ar trebui să existe un acord (consens) între validatorii independenți. Acționarea ca validator este o opțiune disponibilă oricărei entități. În timp ce blocurile PoW creează blocuri – segmente segmentate ale întregului lanț, fiecare conținând informații specifice – XRPL creează „registre”.

Fiecare registru conține informații precum date care îl leagă de registrul precedent din lanț, totalurile contului etc. Tranzacțiile și modificările rețelei trebuie să ajungă la aprobarea unui anumit număr de validatori. Este nevoie de trei până la cinci secunde pentru a valida fiecare bloc (registru) dintr-un registru XRP. Prin urmare, acesta este mult mai rapid decât timpul de blocare de 10 minute al Bitcoin.

RCL este adesea confundat cu XRP (cunoscut și ca activ digital Ripple). XRP este simbolul RCL nativ folosit pentru a facilita transferul de bani între diferite valute din rețea.

Inițial, au fost create 100 de miliarde de unități XRP, un număr oficial care nu va crește sau scade conform protocolului. XRP a fost creat înainte de înființarea Ripple Labs. Creatorii XRP au donat companiei 80% din totalul XRP, păstrând 20 de miliarde de unități pentru ei înșiși. Acest aspect al XRP este unul dintre motivele pentru care băncile și companiile au trecut la moneda digitală; nu poate fi minat deoarece este controlat central.

Una dintre funcțiile principale ale XRP este ca monedă de legătură. Sistemele tradiționale de compensare folosesc USD ca monedă comună atunci când convertesc bani. XRP a fost conceput pentru a înlocui USD ca monedă de decontare preferată pentru instituțiile financiare. Prin conversia mai întâi a valorii monedei fiduciare în XRP digital și nu în USD, taxele și marjele cursului de schimb pot fi eliminate, iar timpul de procesare va fi redus.

XRP și Ripple au un anumit grad de interdependență. La cel mai elementar nivel, evaluarea Ripple este indisolubil legată de prețul de piață al XRP, deoarece Ripple deține atât de multe jetoane. Anul trecut, Ripple a decis să plaseze 55 de miliarde de jetoane XRP într-un cont de  escroci (cont de garanție) cu bună-credință față de alți participanți la rețea, pentru ca într-o zi să nu-și piardă pur și simplu toate jetoanele XRP, scăzând prețul. Ripple intenționează să vândă aceste jetoane XRP în escroci noilor participanți la rețea. Cu cât prețul XRP este mai mare, cu atât Ripple poate strânge mai mulți bani din vânzarea acestora.

Fiecare tranzacție efectuată pe RCL distruge o mică parte din XRP (taxa medie este de 0,0001 XRP). Acest cost de tranzacție are scopul de a preveni atacurile de tip spam sau de tip negare a serviciilor în rețea. Taxa nu se plătește niciunei părți; XRP este distrus definitiv. Deoarece există un număr finit de jetoane XRP, eliminarea unui pic de XRP la fiecare tranzacție face ca XRP să fie mai puțin disponibil. Pe termen lung, deținătorii de XRP vor beneficia, deoarece această lipsă va crește valoarea token-urilor lor. 

 Taxa de tranzacție pe RCL poate fi ajustată și poate fi modificată prin amendamente. Important, pe măsură ce valoarea XRP crește, cantitatea incrementală de XRP distrusă cu fiecare tranzacție devine mai mică. Deși este imposibil de prezis exact când XRP va înceta să existe, este sigur să spunem că nu se va întâmpla prea curând. Estimările variază de la zeci de ani la câteva sute de ani – ceea ce este destul de lung. Faptul că Ripple a introdus flexibilitate în programul de taxe XRP sugerează că vor căuta să reducă această taxă pe măsură ce volumul tranzacțiilor crește pentru a păstra longevitatea Protocolului.

Ridicați-vă și coborâți

Ripple, care a rămas în cea mai mare parte pe marginea recentei creșteri a prețurilor criptomonedelor, a luat viață recent, văzând prețul crescând cu până la 84%, până la 0,51 USD. Criptomoneda se dublează ca o rețea de plată, iar prețul ei a crescut cu aproximativ 7500 la sută în acest an. Capitalizarea sa de piață a crescut la 17 miliarde de dolari, în creștere față de 237 de milioane de dolari la începutul acestui an.

Creșterea prețului Ripple urmează știrilor că Japonia și Coreea de Sud vor începe să testeze tehnologia pentru a reduce perioada de timp și costurile asociate cu transferurile internaționale de fonduri între cele două țări. Testele vor fi efectuate de un consorțiu de bănci din ambele țări și se vor desfășura până pe 31 ianuarie. Se preconizează că vor avea ca rezultat economii de aproximativ 60% față de metodele convenționale.

Rețeaua de plăți Ripple are peste 100 de clienți care își testează serviciul. Într-un interviu acordat pentru Financial Times la începutul acestei luni, Daniel Aranda, directorul general al companiei pentru Europa, a declarat că 75 dintre acești clienți au trecut deja prin testare până la producție. Creșterea prețului criptomonedei îi crește efectele de rețea. De asemenea, ar putea ajuta compania să-și crească rezervele în dolari pentru creșterea viitoare a afacerii. Ripple se alătură unui număr de alte criptomonede care au realizat câștiguri solide în ultimele zile și au împins capitalizarea globală de piață a criptomonedelor peste 500 de miliarde de dolari. Acesta este al doilea salt major în prețul său. Criptomoneda a cunoscut un salt similar în Mai, când prețul ei s-a triplat de la 0,13 USD la 0,39 USD  în mai puțin de 10 zile. Acest șoc de preț a avut loc în timp ce evaluările criptomonedelor erau în creștere în întreaga lume.

Deci, se pare că, în ciuda dificultăților, Ripple are un viitor promițător în față. Merită să urmăriți dezvoltarea în continuare a acestei monede și a sistemului care o înconjoară.

Leave a comment