Ripple je jedna od najpoznatijih kriptovaluta, na primjer iz proizvoda Paket Ripple. Ima zanimljivu i višestruku istoriju, kao i veliki potencijal za rast u bliskoj budućnosti.

Priča o Rippleu – kako je nastala prva kriptovaluta

U početku, Ripple je bio jako daleko od bilo kakve kripto tehnologije. Njegovo originalno ime bilo je Ripplepay. Osnovao ga je Ryan Fugger 2004. godine u Vancouveru, Kanada, mnogo prije nego što je Satoshi Nakamoto objavio svoju prvu verziju Bitcoin blockchaina. Ripplepay nije koristio nijednu blockchain tehnologiju, ali je imao isti cilj – da svojim korisnicima omogući alate za sigurne transakcije novca širom svijeta. Čak je i Satoshi Nakamoto znao za ovaj sistem plaćanja, dajući opasku: “Ripple je zanimljiv jer je to jedini drugi sistem koji radi nešto s povjerenjem osim koncentriranja na centralni server”. Funkcionirao je na ovaj način dugi niz godina, ali ga je 2012. godine Fugger prodao Jedu McCalebu, Arthuru Brittou i Davidu Schwartzu, koji su htjeli da ga koriste za svoju buduću mrežu digitalnih valuta. Nova kompanija zvala se OpenCoin.

OpenCoin je izgradio novu tehnologiju koristeći Ripplepay izvorni kod i kreirao mrežu plaćanja zasnovanu na knjizi za finansijske institucije. Iste godine, McCaleb, bivši osnivač Mt.Gox-a, napustio je kompaniju, osnovao Stellar i ugradio Ripple u novu Stellar Lumens mrežu. Kao suosnivač Ripplea, imao je veliku količinu XRP-a, izvornih kovanica mreže. McCaleb je već prodao milijardu XRP-a i još uvijek ima preko 8 milijardi.

U 2013. godini, OpenCoin kompanija je preimenovana u Ripple Labs, Inc, i kreirala je otvoreni kod za Ripple Network. Godine 2015. naziv kompanije je ponovo promijenjen, skraćeno u “Ripple”. Od 2016. godine, Ripple je licenciran od strane BitLicense Ministarstva finansija države New York za obavljanje operacija kriptovaluta.


Tokom godina, Ripple je razvio svoja rješenja za bankarsku industriju, uključujući xRapid i xVia, oba dizajnirana za slanje plaćanja između banaka širom svijeta. Prvi zahtjeva XRP za poravnanje; drugome nije potrebno sredtsvo vrijednosti. Oba su bazirana na xCurrentu, Rippleovom glavnom open-source proizvodu.

Moderna tehnologija

XRP Ledger (XRPL) ne koristi dokaz o radu (PoW) ili dokaz o ulozi (PoS) algoritam kao što je Ethereum 2.0 blockchain. Umjesto toga, XRP Ledger se oslanja na konfiguraciju koja se zove XRP Ledger Consensus Protocol za provjeru stanja računa i obavljanje transakcija. U poređenju sa drugim tipovima blockchain konsenzusa, XRP Ledger konsenzus protokol ima primjetno bolje performanse. Knjigu XRP vode nezavisni učesnici. Da bi bilo koja transakcija bila uspješna, treba postojati dogovor (konsenzus) između nezavisnih validatora. Djelovanje kao validator opcija je dostupna svakom subjektu. Dok dokaz o radu ( PoW ) blockchains kreira blokove – segmente cijelog lanca, od kojih svaki sadrži specifične informacije – XRPL kreira “knjige”.

Svaka knjiga sadrži informacije kao što su podaci koji ga povezuju sa prethodnom knjigom u lancu, ukupni iznosi računa, itd. Transakcije i promjene mreže moraju dobiti odobrenje određenog broja validatora. Potrebno je tri do pet sekundi da se potvrdi svaki blok (knjiga) u XRP knjizi. Ovo je stoga mnogo brže od 10-minutnog bloka Bitcoina.


RCL se često miješa sa XRP-om (također poznat kao Ripple digitalna vrijednost). XRP je izvorni RCL token koji se koristi za olakšavanje prijenosa novca između različitih valuta na mreži.
U početku je stvoreno 100 milijardi XRP jedinica, službeni broj koji se neće povećavati ili smanjivati prema protokolu. XRP je kreiran prije osnivanja Ripple Labsa. Kreatori XRP-a donirali su 80% svih XRP-a kompaniji, zadržavši 20 milijardi jedinica za sebe. Ovaj aspekt XRP-a je jedan od razloga zašto su banke i kompanije prešle na digitalnu valutu; ne može se minirati jer je centralno kontrolisan.

Jedna od glavnih funkcija XRP-a je kao valuta za prelaz. Tradicionalni klirinški sistemi koriste USD kao zajedničku valutu prilikom konverzije novca. XRP je dizajniran da zamijeni USD kao preferiranu valutu poravnanja za finansijske institucije. Prvo konvertovanjem vrednosti fiat valute u digitalni XRP umesto u USD, kursne naknade i marže se mogu eliminisati i vreme obrade će se smanjiti.

XRP i Ripple imaju određeni stepen međuzavisnosti. Na najosnovnijem nivou, Rippleova procjena je neraskidivo povezana sa tržišnom cijenom XRP-a jer Ripple posjeduje toliko mnogo tokena. Prošle godine, Ripple je odlučio da stavi 55 milijardi svojih XRP tokena na escrow račun u dobroj namjeri prema drugim učesnicima mreže da jednog dana ne bi jednostavno izbacili sve svoje XRP tokene, smanjujući cijenu. Ripple planira prodati ove XRP tokene u escrow-u novim učesnicima mreže. Što je viša cijena XRP-a, Ripple može prikupiti više novca od njihove prodaje.

Svaka transakcija izvršena na RCL uništava mali dio XRP-a (prosječna naknada je 0,0001 XRP). Ovaj trošak transakcije je namijenjen da spriječi neželjenu poštu ili napade uskraćivanja usluge na mreži. Naknada se ne plaća nijednoj strani; XRP je trajno uništen. Pošto postoji konačan broj XRP tokena, eliminisanje malo XRP-a sa svakom transakcijom čini XRP manje dostupnim. Dugoročno, vlasnici XRP-a će imati koristi jer će ova oskudica povećati vrijednost njihovih tokena.

Transakciona naknada na RCL-u se može prilagoditi i mijenjati kroz izmjene. Važno je da kako se vrijednost XRP-a povećava, inkrementalni iznos XRP-a uništenog sa svakom transakcijom postaje manji. Iako je nemoguće tačno predvidjeti kada će XRP prestati da postoji, sa sigurnošću se može reći da se to neće dogoditi uskoro. Procjene se kreću od decenija do nekoliko stotina godina – što je dosta dugo. Činjenica da je Ripple uveo fleksibilnost u raspored naknada za XRP sugerira da će nastojati smanjiti ovu naknadu kako se obim transakcija povećava kako bi se očuvao dugovječnost Protokola.

Uspon i pad

Ripple, koji je uglavnom ostao po strani zbog nedavnog rasta cijena kriptovaluta, nedavno je zaživio, doživio je rast cijene za čak 84 posto, dakle ostavrio je porast na 0,51 dolar. Kriptovaluta se udvostručuje kao platna mreža i njena cijena je ove godine porasla za oko 7500 posto. Njegova tržišna kapitalizacija porasla je na 17 milijardi dolara, sa 237 miliona ranije ove godine.

Rippleov skok cijena uslijedio je nakon vijesti da će Japan i Južna Koreja početi testirati tehnologiju kako bi smanjili vremenski okvir i troškove povezane s međunarodnim transferima sredstava između dvije zemlje. Testove će sprovesti konzorcijum banaka u obe zemlje i trajaće do 31. januara. Očekuje se da će rezultirati uštedom od oko 60 odsto u poređenju sa konvencionalnim metodama.

Mreža Ripple plaćanja ima više od 100 korisnika koji testiraju njenu uslugu. U intervjuu za Financial Times ranije ovog mjeseca, Daniel Aranda, generalni direktor kompanije za Evropu, rekao je da je 75 od tih kupaca već prošlo testiranje do proizvodnje. Porast cijene kriptovalute povećava njene mrežne efekte. To bi također moglo pomoći kompaniji da poveća svoje dolarske rezerve za budući rast poslovanja. Ripple se pridružuje brojnim drugim kriptovalutama koje su ostvarile solidnu dobit u proteklih nekoliko dana i podigle ukupnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta iznad 500 milijardi dolara. Ovo je drugi veliki skok njegove cijene. Kriptovaluta je doživjela sličan skok u maju, kada se njena cijena utrostručila sa 0,13 dolara na 0,39 dolara za manje od 10 dana. Ovaj cjenovni šok dogodio se dok su vrijednosti kriptovaluta rasle širom svijeta.


Stoga se čini da uprkos poteškoćama, Ripple ima obećavajuću budućnost. Vrijedi pratiti dalji razvoj ove valute i sistema koji je okružuje.

Leave a comment