Рипъл е една от най – известните криптовалути, например от продукти като Пакет Ripple. Има интересна и многостранна история, както и голям потенциал за растеж в близко бъдеще.

Историята на Рипъл – как е създадена първата криптовалута

Първоначално Рипъл беше много далеч от всяка крипто технология. Оригиналната му марка беше Ripplepay. Тя е основана от Райън Фугър през 2004 г. във Ванкувър, Канада, много преди Сатоши Накамото да пусне първата си версия на блокчейна Биткойн. Ripplepay не използваше никаква блокчейн технология, но имаше същата цел – да предостави на своите потребители инструментите, които да позволят сигурни парични транзакции по целия свят. Дори Сатоши Накамото знаеше за тази система за плащане, като каза: „Рипъл е интересен, защото е единствената друга система, която прави нещо с доверие, освен концентрирането й върху централен сървър“. Той работеше по този начин в продължение на много години, но през 2012 г. Fugger го продаде на Джед Маккалеб, Артър Брито и Дейвид Шварц, които искаха да го използват за бъдещата си мрежа за цифрови валути. Новата компания беше наречена OpenCoin.

OpenCoin изгради нова технология, използвайки изходния код на Ripplepay и създаде базирана на книга мрежа за плащане за финансови институции. През същата година Маккалеб, бивш основател на Mt.Gox, напуска компанията, основавайки Стелар и прехвърляйки Рипъл към новата мрежа Stellar Lumens. Като съосновател на Рипъл, той разполагаше с голямо количество XRP, местните монети на мрежата. McCaleb вече е продал 1 милиард XRP и все още има над 8 милиарда.

През 2013 г. компанията OpenCoin беше преименувана на Ripple Labs, Inc и създаде кода с отворен код за Ripple Network. През 2015 г. името на компанията отново е променено, съкращавайки името на “Ripple”. От 2016 г. Рипъл е лицензиран от BitLicense на Държавния департамент за финансови услуги на Ню Йорк за извършване на операции с криптовалута.

През годините Ripple разработи своите решения за банковата индустрия, включително xRapid и xVia, и двете предназначени да изпращат плащания между банки по целия свят. Първият изисква XRP за сетълмент; последният не се нуждае от средство за стойност. И двете са базирани на xCurrent, основният продукт с отворен код на Рипъл.

Съвременни технологии

XRP Ledger (XRPL) не използва алгоритъм за доказване на работа (PoW) или доказателство за залог (PoS) като блокчейна на Ethereum 2.0. Вместо това XRP Ledger разчита на конфигурация, наречена XRP Ledger Consensus Protocol, за да провери салда по сметки и да извърши транзакции. В сравнение с други видове блокчейн консенсус, консенсусният протокол XRP Ledger има забележимо по-добра производителност.

Регистърът на XRP се поддържа от независими участници. За да бъде успешна всяка транзакция, трябва да има споразумение (консенсус) между независими валидатори”.

Действието като валидатор е опция, достъпна за всеки субект. Докато PoW блокчейновете създават блокове – сегментирани сегменти от цялата верига, всеки от които съдържа специфична информация – XRPL създава “регистри”.

Всеки регистър съдържа информация като данни, свързващи го с предишната книга във веригата, суми по сметката и т.н. Транзакциите и промените в мрежата трябва да достигнат одобрението на определен брой валидатори. Отнема три до пет секунди, за да се потвърди всеки блок (редеджър) в XRP книга. Следователно това е много по-бързо от 10-минутното време за блокиране на Биткойн.

RCL често се бърка с XRP (известен също като цифров актив на Рипъл). XRP е естественият RCL токен, използван за улесняване на прехвърлянето на пари между различни валути в мрежата.

Първоначално бяха създадени 100 милиарда XRP единици, официален брой, който няма да се увеличава или намалява според протокола. XRP е създаден преди основаването на Ripple Labs. Създателите на XRP дариха 80% от всички XRP на компанията, като запазиха 20 милиарда единици за себе си. Този аспект на XRP е една от причините банките и компаниите да преминат към цифрова валута; не може да се добива, защото се управлява централно.

Една от основните функции на XRP е като мостова валута. Традиционните клирингови системи използват USD като обща валута при конвертиране на пари. XRP е проектиран да замени USD като предпочитана валута за сетълмент за финансовите институции. Като първо преобразувате стойността на фиатната валута в цифров XRP, а не в USD, таксите и маржовете могат да бъдат елиминирани и времето за обработка ще бъде намалено.

XRP и Рипъл имат известна степен на взаимозависимост. На най – основно ниво, оценката на Рипъл е неразривно свързана с пазарната цена на XRP, тъй като Рипъл притежава толкова много токени. Миналата година Рипъл реши да постави 55 милиарда от своите XRP токени в ескроу сметка добросъвестно към други участници в мрежата, че един ден те няма просто да изхвърлят всичките си XRP токени, намалявайки цената. Рипъл планира да продаде тези XRP токени в escrow на нови участници в мрежата. Колкото по – висока е цената на XRP, толкова повече пари Рипъл може да събере от продажбата им.

Всяка транзакция, извършена на RCL, унищожава малка част от XRP (средната такса е 0,0001 XRP). Тази транзакционна цена е предназначена да предотврати спам или атаки за отказ на услуга в мрежата. Таксата не се заплаща на нито една страна; XRP е окончателно унищожен. Тъй като има ограничен брой XRP токени, елиминирането на малко XRP с всяка транзакция прави XRP по – малко достъпен. В дългосрочен план притежателите на XRP ще се възползват, защото този недостиг ще увеличи стойността на техните токени.

Таксата за транзакция на RCL може да се коригира и може да бъде променена чрез изменения. Важно е, че с увеличаването на стойността на XRP, допълнителното количество XRP, унищожено с всяка транзакция, става по – малко. Въпреки, че е невъзможно да се предвиди точно кога XRP ще престане да съществува  е безопасно да се каже, че това няма да се случи скоро. Оценките варират от десетилетия до няколкостотин години – което е доста дълго. Фактът, че Рипъл въведе гъвкавост в графика на таксите за XRP, предполага, че те ще се стремят да намалят тази такса с увеличаване на обемите на транзакциите, за да запазят дълголетието на протокола.

Издигане и падане

Ripple, който най – вече остана встрани от неотдавнашното покачване на цените на криптовалутите, наскоро оживя, виждайки покачването на цената му с цели 84 процента до 0,51 долара. Криптовалутата се удвоява като платежна мрежа и цената му се е увеличила с около 7500 процента тази година. Пазарната му капитализация нарасна до 17 милиарда долара, спрямо 237 милиона долара по – рано тази година.

Скокът на цените на Рипъл следва новината, че Япония и Южна Корея ще започнат да тестват технологията, за да намалят сроковете и разходите, свързани с международните трансфери на средства между двете страни. Тестовете ще бъдат проведени от консорциум от банки в двете страни и ще продължат до 31 януари. Очаква се те да доведат до спестявания от около 60% в сравнение с конвенционалните методи.

Мрежата за плащания Рипъл има повече от 100 клиенти, които тестват нейната услуга. В интервю за Financial Times по – рано този месец Даниел Аранда, управляващ директор на компанията за Европа каза, че 75 от тези клиенти вече са преминали през тестване до производство. Скокът в цената на криптовалутата увеличава нейните мрежови ефекти. Това също може да помогне на компанията да увеличи своите доларови резерви за бъдещ растеж на бизнеса. Рипъл се присъединява към редица други криптовалути, които постигнаха солидни печалби през последните няколко дни и издигнаха общата пазарна капитализация на криптовалутите над 500 милиарда долара. Това е вторият голям скок в цената му. Криптовалутата претърпя подобен скок през май, когато цената и се утрои от $0,13 на $0,39 за по – малко от 10 дни. Този ценови шок настъпи, докато оценките на криптовалутите се покачваха по целия свят.

Така че изглежда, че въпреки трудностите Рипъл има обещаващо бъдеще. Струва си да проследите по – нататъшното развитие на тази валута и системата около нея.

Leave a comment