Всички имаме финансови цели. Пътищата, по които поемаме  за да ги постигнем  варират от човек на човек и могат да доведат до пълноценен професионален живот. Повечето от нас вярват, че спестяванията са най – добрият вариант за постигане на целите ни. Само спестяванията обаче едва ли ще се справят с инфлацията и данъците и ще означават много по-дълъг живот за постигане на каквато и да е цел. Следователно спестяванията може да не доведат до финансова свобода.

Инвестирайте своя път към независимост

Инвестирането е единственият начин за постигане на финансова свобода. Това е процес на поемане на премерени рискове с потенциал за увеличаване на богатството с по – висок темп в дългосрочен план чрез криптовалути, взаимни фондове и т.н. Принципите на инвестиране се основават на времеви хоризонт, разпределение на активите и ориентация към финансови цели, които не трябва да се променят независимо от пазарните цикли. Отнема много години, за да се създаде значително богатство.

Би било разумно да изготвите своя собствена инвестиционна стратегия, която определя вашата философия, рамка и процес на управление на портфейла. Трябва да избирате инвестициите си разумно, според вашата толерантност към риска; и ако е възможно, изградете своето портфолио с напътствия от опитен финансов съветник или надеждни продукти като Пакет Рипъл. Придържайте се към разпределението на портфолиото си за дълъг период (най – малко пет години) с периодичен преглед.

Инвеститорите често показват тенденция да теглят пари от рисково – ориентирани класове активи (например криптовалути) и да ги превръщат в безопасни класове активи по време на спад. Това поведение води до това, че инвеститорите не участват в никакви ползи, когато ситуацията се подобри.

Криптовалути… активи на бъдещето

Някои икономически анализатори прогнозират, че голяма промяна в криптовалутите ще настъпи, когато институционалните пари навлязат на пазара.

Нещо повече, има възможност крипто да бъде регистрирано в Nasdaq, което допълнително увеличава доверието в блокчейн и неговото използване като алтернатива на конвенционалните валути. Някои прогнозират, че всички нужди от криптовалута са проверен борсово търгуван фонд (ETF). ETF определено би улеснил хората да инвестират в Биткойн, но все още трябва да има търсене за инвестиране в криптовалута, което може да не се генерира автоматично чрез фонда.

Някои от ограниченията, пред които са изправени криптовалутите в момента – като факта, че нечие цифрово богатство може да бъде унищожено от компютърен срив или че виртуален трезор може да бъде разграбен от хакер – могат да бъдат преодолени с течение на времето благодарение на напредъка в технологиите. Това, което ще бъде по – трудно за преодоляване, е основният парадокс, който измъчва криптовалутите – колкото по – популярни стават, толкова повече регулация и държавен контрол могат да привлекат, което подкопава основната предпоставка за тяхното съществуване.

Въпреки че броят на търговците, които приемат криптовалути расте, те все още са много в малцинство. За да станат по – широко използвани криптовалутите, първо трябва да получат широко признание сред потребителите. Но тяхната относителна сложност в сравнение с конвенционалните валути вероятно ще възпира повечето хора, с изключение на технолозите.

Криптовалута, която се стреми да стане част от основната финансова система, може да трябва да отговаря на много различни критерии. Би трябвало да бъде математически сложен (за да се избегнат измами и хакерски атаки), но лесен за разбиране от потребителите; децентрализирано, но с адекватни гаранции и защита на потребителите; и поддържане на анонимност на потребителите, без да бъде канал за укриване на данъци. Това са високи изисквания, но нарастващият брой криптовалути означава, че в крайна сметка човек ще успее да се изстреля на правилното място на пазара.

Знаейки правилата на играта

Препоръчително е да съхранявате поне еквивалента на шест месеца ежедневни пари, като фонд за спешни случаи и да инвестирате тези пари във високоликвидни инструменти. Би било неразумно да държите голяма част от инвестициите си в инструменти с ниска ликвидност.

Не е препоръчително да теглите нови заеми, освен ако не е абсолютно необходимо. Всяко неизплатено погасяване на заема може да повлияе неблагоприятно на бъдещата кредитоспособност. Напротив, всеки инвеститор трябва да се опита да изплати дълговете си, като се започне със заеми с по-високи лихви, като дълговете по кредитни карти, за да намали финансовата тежест.

Независимо дали са изправени пред изключителен оптимизъм или песимизъм, пазарите в крайна сметка се връщат към по – разумни дългосрочни нива на оценка. Според тази теория възвръщаемостта и цените ще се върнат там, откъдето са дошли – времето обикновено връща пазара. Така че, когато става дума за инвеститори на дребно, урокът е ясен: имайте план и се придържайте към него. Струва си да вземете предвид значението на всичко, което се случва на пазара и да използвате най – добрата си преценка.

Дори сред най – успешните инвеститори има тенденция да се вярва, че когато нещата вървят в тяхна полза печалбите са неограничени. Това просто не е вярно и нищо не трае вечно – особено във финансовия свят. Колкото и благоприятен да е пазарът сега не си струва да се разчита, че винаги е такъв.

Образованието е ключът към успеха

Най – важната инвестиция, която можете да направите е да инвестирате в себе си и може би един от най – добрите начини да направите това е да научите за личните финанси. Доброто финансово управление ви поставя в по – добра позиция, когато възникнат неочаквани разходи или когато внезапно загубите работата си. Освен това улеснява справянето с дълговете и инвестирането на пари за пенсиониране.

От друга страна, лошото управление на парите може да струва скъпо. Например нисък кредитен рейтинг означава по – високи лихви по кредитни карти, заеми за автомобили, ипотеки и др. Колкото по – висок е лихвеният процент, толкова повече плащате за това, което купувате, в сравнение с някой с добър кредитен рейтинг.

Точно както всеки се нуждае от редовни прегледи при личния си лекар, в крайна сметка трябва да проверявате и финансите си. Също така е важно вашите инвестиционни цели да са постижими. Ако нямате идея за тях, можете да започнете с малки цели, за да превърнете инвестирането в навик. Колкото по – млад сте, толкова по – големи са ползите от сложната лихва.

Учене за бъдещето

Всеки може да се научи как да бъде умен инвеститор, особено ако е въоръжен с правилните инструменти и ресурси.

Ако някой ще научи съветите и стратегиите, необходими, за да прави интелигентни инвестиции, първо нека помисли как обича да учи. Предпочитат ли практически подход към теорията, или запазват информацията по – добре с учител, който лично ги насочва през стъпките?

След това потърсете най – добрите опции, които отговарят на вашия график, бюджет и стил на обучение. Това може да означава да вземете инвестиционен курс в местен университет или да се запишете в онлайн курс. Можете да използвате онлайн симулатор на инвестиции или да разгледате образователните библиотеки, предлагани от много индустриални портали.

Тези дни всеки може да започне да инвестира, независимо от бюджета си. Просто трябва да знаете какви видове инвестиции са достъпни за вас въз основа на включените средства. Някои курсове, като Рипъл образователен Пакет, обхващат основите на инвестирането, включително технология, стратегия и анализ. Други навлизат малко по – дълбоко в акции и стоки или дори в международни инвестиции.

Разбира се, трябва да изберете курса, който най – добре отговаря на вашите интереси и знания. Ако тепърва започвате да инвестирате  има Пакет Ripple , който е предназначен да научи основите за пазара, как работи и какво могат да направят различните видове инвестиции за инвеститора и неговото портфолио.

Leave a comment