Ripple je ena najbolj znanih kriptovalut, na primer iz izdelkov, kot je  Ripple Paket . Ima zanimivo in večplastno zgodovino ter velik potencial za rast v bližnji prihodnosti.  

Zgodba o Ripplu – kako je nastala prva kriptovaluta

Sprva je bil Ripple zelo daleč od kakršne koli kripto tehnologije. Njena prvotna blagovna znamka je bila Ripplepay. Ustanovil ga je Ryan Fugger leta 2004 v Vancouvru v Kanadi, veliko preden je Satoshi Nakamoto izdal svojo prvo različico Bitcoin blockchaina. Ripplepay ni uporabljal nobene tehnologije veriženja blokov, imel pa je isti cilj – svojim uporabnikom zagotoviti orodja za omogočanje varnih denarnih transakcij po vsem svetu. Za ta plačilni sistem je vedel celo Satoshi Nakamoto, ki je povedal: “Ripple je zanimiv, ker je edini drugi sistem, ki naredi nekaj z zaupanjem, poleg tega, da ga osredotoči na osrednji strežnik”. Tako je deloval več let, vendar ga je leta 2012 Fugger prodal Jedu McCalebu, Arthurju Brittu in Davidu Schwartzu, ki so ga želeli uporabiti za svoje prihodnje omrežje digitalnih valut. Novo podjetje se je imenovalo OpenCoin.

OpenCoin je zgradil novo tehnologijo z uporabo izvorne kode Ripplepay in ustvaril plačilno omrežje, ki temelji na knjigi za finančne institucije. Istega leta je McCaleb, nekdanji ustanovitelj Mt.Goxa, zapustil podjetje, ustanovil Stellar in razcepil Ripple v novo omrežje Stellar Lumens. Kot soustanovitelj Ripple je imel veliko količino XRP, domačih kovancev omrežja. McCaleb je že prodal 1 milijardo XRP in ima še več kot 8 milijard.

Leta 2013 se je podjetje OpenCoin preimenovalo v Ripple Labs, Inc in ustvarilo odprtokodno kodo za omrežje Ripple. Leta 2015 je bilo ime podjetja ponovno spremenjeno in skrajšano v “Ripple”. Od leta 2016 ima Ripple licenco BitLicense ministrstva za finančne storitve New Yorka za izvajanje operacij s kriptovalutami.

Z leti je Ripple razvil svoje rešitve za bančno industrijo, vključno z xRapid in xVia, obe zasnovani za pošiljanje plačil med bankami po vsem svetu. Prvi zahteva XRP za poravnavo; slednji ne potrebuje medija vrednosti. Oba temeljita na xCurrentu, Ripplovem glavnem odprtokodnem izdelku.

Sodobna tehnologija

XRP Ledger (XRPL) ne uporablja algoritma proof-of-work (PoW) ali proof-of-stake (PoS), kot je blockchain Ethereum 2.0. Namesto tega se XRP Ledger opira na konfiguracijo, imenovano XRP Ledger Consensus Protocol, za preverjanje stanja na računih in izvajanje transakcij. V primerjavi z drugimi vrstami soglasja blockchain ima protokol soglasja XRP Ledger opazno boljšo zmogljivost.

Knjigo XRP vodijo neodvisni udeleženci. Da bi bila vsaka transakcija uspešna, mora obstajati dogovor (soglasje) med neodvisnimi validatorji. Delovanje kot validator je možnost, ki je na voljo vsakemu subjektu. Medtem ko verige blokov PoW ustvarjajo bloke – segmentirane segmente celotne verige, od katerih vsak vsebuje posebne informacije – XRPL ustvarja “knjige”.

Vsaka knjiga vsebuje informacije, kot so podatki, ki jo povezujejo s prejšnjo knjigo v verigi, vsote računov itd. Transakcije in spremembe omrežja morajo pridobiti odobritev določenega števila validatorjev. Potrditev vsakega bloka (knjige) v knjigi XRP traja od tri do pet sekund. To je torej veliko hitreje od 10-minutnega časa blokade Bitcoin.

RCL se pogosto zamenjuje z XRP (znanim tudi kot digitalno sredstvo Ripple). XRP je domači žeton RCL, ki se uporablja za lažji prenos denarja med različnimi valutami v omrežju.

Sprva je bilo ustvarjenih 100 milijard XRP enot, uradna številka, ki se v skladu s protokolom ne bo povečevala ali zmanjšala. XRP je bil ustvarjen pred ustanovitvijo Ripple Labs. Ustvarjalci XRP so podjetju podarili 80 % vsega XRP, 20 milijard enot pa so obdržali zase. Ta vidik XRP je eden od razlogov, zakaj so banke in podjetja prešli na digitalno valuto; ni ga mogoče rudariti, ker je centralno nadzorovan.

Ena od glavnih funkcij XRP je kot premostitvena valuta. Tradicionalni klirinški sistemi uporabljajo USD kot običajno valuto pri pretvorbi denarja. XRP je bil zasnovan tako, da nadomesti USD kot prednostno poravnalno valuto za finančne institucije. Če najprej pretvorite vrednost fiat valute v digitalni XRP in ne v USD, je mogoče odpraviti provizije in marže za menjalni tečaj ter skrajšati čas obdelave.

XRP in Ripple imata določeno stopnjo soodvisnosti. Na najosnovnejši ravni je vrednotenje Rippla neločljivo povezano s tržno ceno XRP, ker ima Ripple v lasti toliko žetonov. Lani se je Ripple odločil, da bo 55 milijard svojih žetonov XRP položil na depozitni račun v dobri veri do drugih udeležencev omrežja, da nekega dne ne bodo preprosto odložili vseh svojih žetonov XRP in tako znižali ceno. Ripple načrtuje prodajo teh žetonov XRP v deponiranju novim udeležencem omrežja. Višja kot je cena XRP, več denarja lahko Ripple zbere s prodajo.

Vsaka transakcija, opravljena na RCL, uniči majhen del XRP (povprečna provizija je 0,0001 XRP). Ta transakcijski strošek je namenjen preprečevanju napadov neželene pošte ali zavrnitve storitve v omrežju. Pristojbina se ne plača nobeni stranki; XRP je trajno uničen. Ker obstaja končno število žetonov XRP, odstranitev koščka XRP z vsako transakcijo naredi XRP manj dostopen. Dolgoročno bodo imeli koristi imetniki XRP, ker bo to pomanjkanje povečalo vrednost njihovih žetonov.

Transakcijsko provizijo na RCL je mogoče prilagoditi in jo je mogoče spremeniti s spremembami. Pomembno je, da ko se vrednost XRP poveča, postane prirastni znesek XRP, uničenega z vsako transakcijo, manjši. Čeprav je nemogoče natančno napovedati, kdaj bo XRP prenehal obstajati, je varno reči, da se to ne bo zgodilo kmalu. Ocene segajo od desetletij do nekaj sto let – kar je precej dolgo. Dejstvo, da je Ripple uvedel prilagodljivost v razpored pristojbin XRP, kaže, da bodo poskušali zmanjšati to pristojbino, ko se bo obseg transakcij povečal, da bi ohranili dolgo življenjsko dobo Protokola.

Vzpon in padec

Ripple, ki je večinoma ostal ob strani nedavnega dviga cen kriptovalut, je pred kratkim zaživel, saj se je njegova cena dvignila za kar 84 odstotkov na 0,51 dolarja. Kriptovaluta deluje kot plačilno omrežje in njena cena se je letos zvišala za približno 7500 odstotkov. Njegova tržna kapitalizacija se je povečala na 17 milijard dolarjev, v primerjavi z 237 milijoni dolarjev v začetku tega leta.

Ripplov skok cen sledi novicam, da bosta Japonska in Južna Koreja začeli preizkušati tehnologijo za skrajšanje časovnega okvira in stroškov, povezanih z mednarodnimi prenosi sredstev med državama. Teste bo izvajal konzorcij bank v obeh državah in bodo trajali do 31. januarja. V primerjavi z običajnimi metodami naj bi prihranili okoli 60 %.

Plačilno omrežje Ripple ima več kot 100 strank, ki preizkušajo svojo storitev. V intervjuju za Financial Times v začetku tega meseca je Daniel Aranda, generalni direktor podjetja za Evropo, dejal, da je 75 od teh strank že opravilo testiranje do proizvodnje. Porast cene kriptovalute povečuje njene omrežne učinke. Prav tako bi lahko podjetju pomagalo povečati svoje dolarske rezerve za prihodnjo rast poslovanja. Ripple se pridružuje številnim drugim kriptovalutam, ki so v zadnjih nekaj dneh dosegle solidne dobičke in skupno tržno kapitalizacijo kriptovalut dvignile nad 500 milijard dolarjev. To je drugi večji skok njegove cene. Podoben skok je kriptovaluta doživela maja, ko se je njena cena v manj kot 10 dneh potrojila z 0,13 $ na 0,39 $. Ta cenovni šok se je zgodil, ko so se po vsem svetu dvigovale vrednosti kriptovalut.

Tako se zdi, da ima Ripple kljub težavam obetavno prihodnost. Vredno je spremljati nadaljnji razvoj te valute in sistema, ki jo obdaja.

Leave a comment