Vi har alle økonomiske mål. Veiene vi tar for å oppnå dem varierer fra person til person og kan føre til et tilfredsstillende yrkesliv. De fleste av oss mener at sparing er det beste alternativet for å nå våre mål. Det er imidlertid lite sannsynlig at sparingen alene holder tritt med inflasjonen og skattene, og det vil bety et mye lengre arbeidsliv for å nå ethvert mål. Derfor vil ikke sparing nødvendigvis føre til økonomisk frihet.

Man kan investere seg frem til uavhengighet

Investering er den eneste måten å oppnå økonomisk frihet på. Det er en prosess for å ta målt risiko med potensial til å øke formuen til en høyere verdi på lang sikt gjennom kryptovalutaer, verdipapirfond osv. Prinsippene for investering er basert på tidshorisont, aktivaallokering og orientering mot finansielle mål som ikke bør endres uavhengig av markedssykluser. Det tar mange år å skape betydelig rikdom.

Det ville være klokt å utarbeide din egen investeringsstrategi som beskriver din filosofi, rammeverk og porteføljestyringsprosess. Du bør velge investeringene dine klokt, i henhold til risikotoleransen din; og om mulig bygge porteføljen din med veiledning fra en erfaren økonomisk rådgiver eller pålitelige produkter som Ripple-settet. Hold deg til porteføljeandelen din over en lang periode (minst fem år) med periodisk gjennomgang.

Investorer har ofte vist en tendens til å ta ut penger fra risikoorienterte aktivaklasser (f.eks. kryptovalutaer) og snu dem til trygge aktivaklasser under en nedgang. Denne atferden fører til at investorer ikke deltar i noen fordeler når situasjonen forbedres.

Kryptovalutaer…fremtidens formue

Noen økonomiske analytikere spår at et stort skifte i kryptovalutaer vil komme når institusjonelle penger kommer inn på markedet.

Dessuten er det en mulighet for at krypto vil bli notert på Nasdaq, og dermed ytterligere øke troverdigheten til blokkjede og dens bruk som et alternativ til konvensjonelle valutaer. Noen spår at alle kryptovalutabehov er et verifisert børsfond (engelsk: exchange-traded fund eller ETF). Et ETF vil definitivt gjøre det lettere for folk å investere i Bitcoin, men det må fortsatt være etterspørsel etter å investere i krypto som kanskje ikke genereres automatisk gjennom fondet.

Noen av begrensningene som kryptovalutaer for øyeblikket står overfor – for eksempel det faktum at noens digitale formue kan bli slettet av et datakrasj eller at et virtuelt hvelv kan plyndres av en hacker – kan overvinnes over tid takket være fremskritt innen teknologi. Det som vil være vanskeligere å overvinne er det grunnleggende paradokset som plager kryptovalutaer – jo mer populære de blir, jo mer regulering og regjeringskontroll kan de tiltrekke seg, noe som undergraver den grunnleggende forutsetningen for deres eksistens.

Selv om antall selgere som godtar kryptovaluta vokser, er de fortsatt veldig i mindretall. For at kryptovalutaer skal bli mer utbredt, må de først få utbredt aksept blant forbrukerne. Men deres relative kompleksitet sammenlignet med konvensjonelle valutaer vil sannsynligvis avskrekke de fleste, bortsett fra teknologer.

En kryptovaluta som ønsker å bli en del av det vanlige finansielle systemet, må kanskje oppfylle svært forskjellige kriterier. Det må være matematisk komplekst (for å unngå svindel- og hackingangrep), men lett for forbrukerne å forstå; desentralisert, men med tilstrekkelige sikkerhetstiltak og forbrukerbeskyttelse; og opprettholde brukerens anonymitet uten å være en kanal for skatteunndragelse. Dette er høye krav, men det økende antallet kryptovalutaer betyr at man til slutt vil klare å treffe riktig sted i markedet.

Kjenn spillereglene

Det anbefales å holde minst seks måneder med daglige penger som nødfond og investere disse pengene i svært likvide instrumenter. Det ville være uklokt å holde en stor del av investeringene dine i instrumenter med lav likviditet.

Det er ikke tilrådelig å ta opp nye lån med mindre det er absolutt nødvendig. Eventuell utestående tilbakebetaling av lån kan ha en negativ påvirkning på fremtidig kredittverdighet. Tvert imot bør hver investor prøve å betale tilbake gjelden sin, og aller først lån med høyere rente, for eksempel kredittkortgjeld, for å redusere den økonomiske byrden.

Enten markedene står overfor ekstrem optimisme eller pessimisme, vender de etter hvert tilbake til mer fornuftige langsiktige takstnivåer. Ifølge denne teorien vil avkastning og priser komme tilbake til der de kom fra – tiden bringer generelt markedet tilbake. Så når det gjelder detaljinvestorer, er lærdommen klar: ha en plan og hold deg til den. Det er verdt å vurdere betydningen av alt som skjer i markedet og bruke din beste dømmekraft.

Selv blant de mest vellykkede investorene finnes det en tendens til å tro at når ting går i deres favør, er fortjenesten ubegrenset. Dette er rett og slett ikke sant, og ingenting varer evig – spesielt i finansverdenen. Uansett hvor gunstig markedet er nå, er det ikke verdt å regne med at det alltid vil være slik.

Kunnskap er nøkkelen til suksess

Den viktigste investeringen du kan gjøre er å investere i deg selv, og kanskje en av de beste måtene å gjøre dette på er å lære om personlig økonomi. God økonomistyring setter deg i en bedre posisjon når uventede utgifter oppstår eller når du plutselig mister jobben. Det gjør det også lettere å håndtere gjeld og investere penger til pensjon.

På den annen side kan dårlig pengeforvaltning være kostbart. For eksempel betyr en lav kredittvurdering høyere renter på kredittkort, billån, boliglån og mer. Jo høyere rente, jo mer betaler du for det du kjøper sammenlignet med noen med god kredittvurdering.

Akkurat som alle trenger regelmessige kontroller hos fastlegen sin, bør du også sjekke økonomien din. Det er også viktig at investeringsmålene dine er oppnåelige. Hvis du ikke har en plan for dem, kan du starte med små mål for å gjøre investering til en vane. Jo yngre du er, jo større er fordelene med sammensatt interesse.

Læring for fremtiden

Alle kan lære å være en smart investor, spesielt hvis de er utstyrt med de riktige verktøyene og ressursene.

Hvis noen skal lære tipsene og strategiene som er nødvendige for å gjøre smarte investeringer, må du først la dem finne ut hvordan de liker å lære. Foretrekker de en praktisk tilnærming til teori, eller tar de inn informasjonen bedre med en lærer som personlig veileder dem gjennom trinnene?

Søk deretter etter de beste alternativene som passer til timeplanen, budsjettet og læringsstilen din. Dette kan bety å ta et investeringskurs ved et lokalt universitet eller melde seg på et nettkurs. Du kan bruke en investeringssimulator på nett eller bla gjennom undervisningsbibliotekene som tilbys av mange bransjeportaler.

I disse dager kan hvem som helst begynne å investere, uavhengig av budsjettet deres. Du trenger bare å vite hvilke typer investeringer som er tilgjengelige for deg basert på de involverte midlene. Noen kurs, for eksempel Ripple opplæringssett, dekker det grunnleggende om investering, inkludert teknologi, strategi og analyse. Andre dykker litt dypere inn i aksjer og varer, eller til og med internasjonale investeringer.

Du bør selvfølgelig velge det kurset som passer best til både dine interesser og din kunnskap. Hvis du nettopp har begynt å investere er det Ripple-settet, som er designet for å lære det grunnleggende om markedet, hvordan det fungerer og hva forskjellige typer investeringer kan gjøre for en investor og deres portefølje.

Leave a comment