Svi imamo finansijske ciljeve. Putevi kojima idemo da ih postignemo razlikuju se od osobe do osobe i mogu dovesti do ispunjenog profesionalnog života. Većina nas vjeruje da je štednja najbolja opcija za postizanje naših ciljeva. Međutim, malo je vjerovatno da će sama štednja održati korak s inflacijom i porezima i značit će mnogo duži radni vijek za postizanje bilo kojeg cilja. Stoga štednja možda neće dovesti do finansijske slobode.

Ulaganje u svoj put do nezavisnosti


Ulaganje je jedini način za postizanje finansijske slobode. To je proces preuzimanja izmjerenih rizika s potencijalom da dugoročno poveća bogatstvo po višoj stopi kroz kriptovalute, zajedničke fondove, itd. Principi ulaganja su zasnovani na vremenskom horizontu, raspodjeli sredstava i orijentaciji ka finansijskim ciljevima koji ne bi trebali promijeniti bez obzira na tržišne cikluse. Za stvaranje značajnog bogatstva potrebno je mnogo godina.

Bilo bi mudro da napravite sopstvenu strategiju ulaganja koja postavlja vašu filozofiju, okvir i proces upravljanja portfoliom. Svoje investicije treba birati mudro, u skladu sa svojom tolerancijom rizika; i ako je moguće, izgradite svoj portfelj uz vodstvo iskusnog finansijskog savjetnika ili pouzdanih proizvoda kao što je Paket Ripple . Držite se alokacije svog portfelja tokom dugog perioda (najmanje pet godina) uz periodične revizije.

Investitori su često pokazivali tendenciju da povlače novac iz klasa imovine orijentisanih na rizik (npr. kriptovalute) i prebacuju ga u sigurne klase imovine tokom krize. Ovakvo ponašanje dovodi do toga da investitori ne učestvuju ni u kakvim beneficijama kada se situacija poboljša.


Kriptovalute… imovina budućnosti


Neki ekonomski analitičari predviđaju da će do velike promjene u kriptovalutama doći kada institucionalni novac uđe na tržište.

Štaviše, postoji mogućnost da će kriptovalute biti izlistane na Nasdaq-u, što dodatno povećava kredibilitet blockchaina i njegove upotrebe kao alternative konvencionalnim valutama. Neki predviđaju da su sve potrebe za kriptovalutama verifikovani fondovi kojima se trguje na berzi (ETF). ETF bi definitivno olakšao ljudima da ulažu u Bitcoin, ali i dalje treba da postoji potražnja za ulaganjem u kriptovalute koja se možda neće automatski generisati preko fonda.

Neka od ograničenja sa kojima se kriptovalute trenutno suočavaju – kao što je činjenica da nečije digitalno bogatstvo može biti zbrisano padom računara ili da haker može opljačkati virtuelni trezor – mogu se vremenom prevazići zahvaljujući napretku tehnologije. Ono što će biti teže prevazići je fundamentalni paradoks koji muči kriptovalute – što postaju popularnije, to više regulative i državne kontrole mogu privući, što potkopava temeljnu pretpostavku njihovog postojanja.

Iako raste broj trgovaca koji prihvataju kriptovalute, oni su i dalje u velikoj manjini. Da bi kriptovalute postale šire korištene, prvo moraju dobiti široko prihvaćenost među potrošačima. Ali njihova relativna složenost u poređenju sa konvencionalnim valutama vjerovatno će odvratiti većinu ljudi, osim tehnologa.

Kriptovaluta koja teži da postane dio glavnog finansijskog sistema možda će morati ispuniti vrlo različite kriterije. Morale bi biti matematički složene (da bi se izbjegle prijevare i hakerski napadi), ali lako razumljive za potrošače; decentralizovane, ali sa adekvatnim zaštitnim mehanizmima i zaštitom potrošača; i održavati anonimnost korisnika, a da ne budu kanal za utaju poreza. To su visoki zahtjevi, ali sve veći broj kriptovaluta znači da će se na kraju uspjeti uspjeti izboriti za pravo mjesto na tržištu.

Znaj pravila igre


Preporučljivo je zadržati najmanje šest mjeseci dnevnog novca kao fond za hitne slučajeve i taj novac uložiti u visokolikvidne instrumente. Ne bi bilo mudro držati veliki dio svojih investicija u instrumentima sa niskom likvidnošću.

Nije preporučljivo uzimati nove kredite osim ako je to apsolutno neophodno. Svaka neotplaćena otplata kredita može negativno uticati na buduću kreditnu sposobnost. Naprotiv, svaki investitor treba da pokuša da vrati svoje dugove, počevši od kredita sa višim kamatama, kao što su dugovi po kreditnim karticama, kako bi se smanjio finansijski teret.


Bilo da su suočena sa ekstremnim optimizmom ili pesimizmom, tržišta se na kraju vraćaju na razumnije dugoročne nivoe vrednovanja. Prema ovoj teoriji, prinosi i cijene će se vratiti tamo odakle su došli – vrijeme uglavnom vraća tržište nazad. Dakle, kada su u pitanju mali investitori, lekcija je jasna: imajte plan i držite ga se. Vrijedi razmotriti značaj svega što se dešava na tržištu i koristiti svoju najbolju procjenu.


Čak i među najuspješnijim investitorima postoji tendencija vjerovanja da kada im stvari idu u prilog, profit je neograničen. To jednostavno nije istina, i ništa ne traje vječno – posebno u finansijskom svijetu. Koliko god da je tržište sada povoljno, ne vredi računati da će tako uvek biti.


Obrazovanje je ključ uspjeha

Najvažnija investicija koju možete napraviti je ulaganje u sebe i možda je jedan od najboljih načina da to učinite učenje o ličnim finansijama. Dobro finansijsko upravljanje stavlja vas u bolju poziciju kada se pojave neočekivani troškovi ili kada iznenada ostanete bez posla. Također olakšava rješavanje dugova i ulaganje novca za penziju.

S druge strane, loše upravljanje novcem može biti skupo. Na primjer, nizak kreditni rezultat znači veće kamate na kreditne kartice, auto kredite, hipoteke i još mnogo toga. Što je kamata veća, to više plaćate za ono što kupite u poređenju sa nekim sa dobrim kreditnim rezultatom.

Kao što su svakome potrebne redovne kontrole kod svog lekara opšte prakse, tako i vi na kraju treba da proverite svoje finansije. Također je važno da vaši investicijski ciljevi budu ostvarivi. Ako nemate ideju za njih, možete početi s malim ciljevima kako bi vam investiranje postalo navika. Što ste mlađi, to su veće koristi od složene kamate.

Učenje za budućnost


Svako može naučiti kako biti pametan investitor, posebno ako je naoružan pravim alatima i resursima. Ako neko želi naučiti savjete i strategije potrebne za pametno ulaganje, prvo neka razmisli kako želi učiti. Da li više vole praktični pristup teoriji ili bolje zadržavaju informacije uz nastavnika koji ih lično vodi kroz korake?

Zatim potražite najbolje opcije koje odgovaraju vašem rasporedu, budžetu i stilu učenja. To može značiti pohađanje investicionog kursa na lokalnom univerzitetu ili upis na online kurs. Možete koristiti simulator ulaganja na mreži ili pretraživati ​​obrazovne biblioteke koje nude mnogi industrijski portali.

Ovih dana svako može početi da ulaže, bez obzira na budžet. Vi samo trebate znati koje vrste ulaganja su vam dostupne na osnovu uključenih sredstava. Neki kursevi, kao što je Ripple Education Packet, pokrivaju osnove ulaganja, uključujući tehnologiju, strategiju i analizu. Drugi zadiru malo dublje u dionice i robe, ili čak u međunarodno ulaganje.

Naravno, trebalo bi da izaberete kurs koji najbolje odgovara vašim interesovanjima i vašem znanju. Ako tek počinjete sa ulaganjem, postoji Paket Ripple, koji je dizajniran da nauči osnove o tržištu, kako ono funkcionira i šta različite vrste ulaganja mogu učiniti za investitora i njegov portfolio.

Leave a comment