Vsi imamo finančne cilje. Poti, ki jih izberemo, da jih dosežemo, se razlikujejo od osebe do osebe in lahko vodijo do izpolnjujočega poklicnega življenja. Večina nas verjame, da so prihranki najboljša možnost za dosego naših ciljev. Vendar le prihranki verjetno ne bodo sledili inflaciji in davkom in bodo za dosego katerega koli cilja pomenili veliko daljšo delovno dobo. Zato prihranki morda ne vodijo do finančne svobode.

Vlaganje v svojo pot do neodvisnosti

Vlaganje je edini način za doseganje finančne svobode. Gre za proces sprejemanja izmerjenih tveganj z možnostjo dolgoročnega povečanja premoženja prek kriptovalut, vzajemnih skladov itd. Načela vlaganja temeljijo na časovnem horizontu, alokaciji sredstev in usmerjenosti k finančnim ciljem, ki ne spreminjajo ne glede na tržne cikle. Za ustvarjanje pomembnega bogastva je potrebnih več let.

Preudarno bi bilo sestaviti lastno naložbeno strategijo, ki določa vašo filozofijo, okvir in proces upravljanja portfelja. Svoje naložbe bi morali izbrati pametno, glede na vašo toleranco tveganja; in če je mogoče, zgradite svoj portfelj z navodili izkušenega finančnega svetovalca ali zaupanja vrednih izdelkov, kot je  Ripple Paket . Držite se razporejanja portfelja v daljšem obdobju (vsaj pet let) z rednim pregledom.

Vlagatelji so pogosto pokazali težnjo, da dvignejo denar iz tvegano usmerjenih razredov sredstev (npr. kriptovalute) in ga med recesijo preusmerijo v varne razrede sredstev. To vedenje vodi do tega, da vlagatelji ne sodelujejo pri nobenih ugodnostih, ko se stanje izboljša.

Kriptovalute… sredstva prihodnosti

Nekateri ekonomski analitiki napovedujejo, da bo velik premik v kriptovalutah prišel, ko bo na trg prišel institucionalni denar.

Še več, obstaja možnost, da bo kriptovaluta kotirana na borzi Nasdaq, kar bo dodatno povečalo verodostojnost verige blokov in njene uporabe kot alternative običajnim valutam. Nekateri predvidevajo, da so vse potrebe po kriptovalutah preverjen sklad, s katerim se trguje na borzi (ETF). ETF bi ljudem zagotovo olajšal vlaganje v Bitcoin, vendar mora še vedno obstajati povpraševanje po vlaganju v kriptovalute, ki morda ne bo samodejno ustvarjeno prek sklada.

Nekatere omejitve, s katerimi se trenutno soočajo kriptovalute – na primer dejstvo, da lahko nečije digitalno bogastvo zbriše računalniško zrušitev ali da lahko heker izropa virtualni trezor – je mogoče sčasoma premagati zahvaljujoč napredku tehnologije. Težje bo premagati temeljni paradoks, ki pesti kriptovalute – bolj ko postanejo priljubljene, več regulacije in vladnega nadzora lahko pritegnejo, kar spodkopava temeljno premiso njihovega obstoja.

Čeprav število trgovcev, ki sprejemajo kriptovalute, raste, so ti še vedno zelo v manjšini. Da bi kriptovalute postale širše uporabljene, morajo najprej pridobiti splošno sprejetje med potrošniki. Toda njihova relativna zapletenost v primerjavi s konvencionalnimi valutami bo verjetno odvrnila večino ljudi, razen tehnologov.

Kriptovaluta, ki želi postati del glavnega finančnega sistema, bo morda morala izpolnjevati zelo različna merila. Moral bi biti matematično zapleten (da bi se izognili goljufijam in hekerskim napadom), vendar potrošnikom enostaven za razumevanje; decentralizirano, vendar z ustreznimi zaščitnimi ukrepi in varstvom potrošnikov; in ohranjajo anonimnost uporabnikov, ne da bi bili kanal za davčne utaje. To so visoke zahteve, vendar naraščajoče število kriptovalut pomeni, da se bo sčasoma uspelo ustreliti na pravo mesto na trgu.

Poznajte pravila igre

Priporočljivo je, da kot sklad za nujne primere obdržite vsaj ekvivalent šestih mesecev dnevnega denarja in ta denar vložite v visoko likvidne instrumente. Nespametno bi bilo imeti velik del svojih naložb v instrumente z nizko likvidnostjo.

Ni priporočljivo najemati novih posojil, razen če je to nujno potrebno. Vsako neporavnano odplačilo posojila bi lahko negativno vplivalo na prihodnjo kreditno sposobnost. Nasprotno, vsak vlagatelj bi moral poskušati odplačati svoje dolgove, začenši s posojili z višjimi obrestmi, kot so dolgovi po kreditnih karticah, da bi zmanjšali finančno breme.

Ne glede na to, ali so soočeni z ekstremnim optimizmom ali pesimizmom, se trgi sčasoma vrnejo na bolj razumne dolgoročne ravni vrednotenja. Po tej teoriji se bodo donosi in cene vrnili tja, od koder so prišli – čas na splošno vrne trg nazaj. Ko gre torej za male vlagatelje, je lekcija jasna: imejte načrt in se ga držite. Vredno je razmisliti o pomenu vsega, kar se dogaja na trgu, in po svoji najboljši presoji.

Tudi med najuspešnejšimi vlagatelji obstaja težnja po prepričanju, da so dobički, ko jim gredo v prid, neomejeni. To preprosto ni res in nič ne traja večno – še posebej v finančnem svetu. Ne glede na to, kako ugoden je trg zdaj, ni vredno računati, da bo vedno tako.

Izobraževanje je ključ do uspeha

Najpomembnejša naložba, ki jo lahko naredite, je vlaganje vase in morda je eden najboljših načinov za to učenje o osebnih financah. Dobro finančno upravljanje vas postavi v boljši položaj, ko se pojavijo nepričakovani stroški ali ko nenadoma izgubite službo. Prav tako olajša reševanje dolgov in vlaganje denarja za upokojitev.

Po drugi strani je lahko slabo upravljanje denarja drago. Na primer, nizka kreditna ocena pomeni višje obrestne mere za kreditne kartice, avtomobilska posojila, hipoteke in drugo. Višja kot je obrestna mera, več plačate za to, kar kupite, v primerjavi z nekom z dobro kreditno oceno.

Tako kot vsak potrebuje redne preglede pri svojem zdravniku, bi morali sčasoma preveriti tudi svoje finance. Pomembno je tudi, da so vaši naložbeni cilji dosegljivi. Če nimate ideje zanje, lahko začnete z majhnimi cilji, da vam naložbe postanejo navada. Mlajši kot ste, večje so koristi zapletenih obresti.

Učenje za prihodnost

Vsak se lahko nauči, kako biti pameten vlagatelj, še posebej, če je oborožen s pravimi orodji in viri.

Če se bo nekdo naučil nasvetov in strategij, potrebnih za pametne naložbe, naj najprej razmisli, kako se rad uči. Ali imajo raje praktičen pristop do teorije ali bolje zadržijo informacije z učiteljem, ki jih osebno vodi skozi korake?

Nato poiščite najboljše možnosti, ki ustrezajo vašemu urniku, proračunu in učnemu slogu. To lahko pomeni obisk naložbenega tečaja na lokalni univerzi ali vpis na spletni tečaj. Uporabite lahko spletni simulator naložb ali brskate po izobraževalnih knjižnicah, ki jih ponujajo številni industrijski portali.

Danes lahko vsakdo začne vlagati, ne glede na proračun. Vedeti morate le, katere vrste naložb so vam na voljo glede na vključena sredstva. Nekateri tečaji, kot je Ripple Education Packet, pokrivajo osnove vlaganja, vključno s tehnologijo, strategijo in analizo. Drugi se poglobijo v delnice in surovine ali celo v mednarodne naložbe.

Seveda morate izbrati tečaj, ki najbolje ustreza vašim interesom in znanju. Če šele začenjate z vlaganjem, je tu Ripple Packet, ki je zasnovan tako, da uči osnov o trgu, kako deluje in kaj lahko različne vrste naložb naredijo za vlagatelja in njegov portfelj.

Leave a comment