Ripple er en av de mest kjente kryptovalutaene, for eksempel fra produkter som Ripple-settet. Den har en interessant og mangesidig historie, samt stort potensial for vekst i nær fremtid.

Historien om Ripple – hvordan den første kryptovalutaen ble skapt

I utgangspunktet var Ripple veldig langt fra noen kryptoteknologi. Det opprinnelige merkenavnet var Ripplepay. Det ble grunnlagt av Ryan Fugger i Vancouver, Canada i 2004, lenge før Satoshi Nakamoto ga ut sin første versjon av blokkjeden Bitcoin. Ripplepay brukte ikke noen blokkjedeteknologi, men hadde samme mål – å gi brukerne verktøyene for å muliggjøre sikre pengetransaksjoner rundt om i verden. Selv Satoshi Nakamoto visste om dette betalingssystemet, og bemerket: “Ripple er interessant fordi det er det eneste andre systemet som gjør noe med tillit utover å konsentrere det på en sentral server”. Selskapet opererte på denne måten i mange år, men i 2012 solgte Fugger det til Jed McCaleb, Arthur Britto og David Schwartz, som ønsket å bruke det til sitt fremtidige digitale valutanettverk. Det nye selskapet ble kalt OpenCoin.

OpenCoin bygde ny teknologi ved hjelp av Ripplepays kildekode og opprettet et hovedbokbasert betalingsnettverk for finansinstitusjoner. Samme år forlot McCaleb, tidligere grunnlegger av Mt.Gox, selskapet, grunnla Stellar og førte Ripple inn i det nye Stellar Lumens-nettverket. Som medgrunnlegger av Ripple hadde han en stor mengde XRP, nettverkets opprinnelige mynter. McCaleb har allerede solgt 1 milliard XRP og har fortsatt over 8 milliarder.

I 2013 ble OpenCoin-selskapet omdøpt til Ripple Labs, Inc, og opprettet den åpne kildekoden for Ripple-nettverket. I 2015 ble firmanavnet endret igjen, og navnet ble forkortet til “Ripple”. Siden 2016 har Ripple blitt lisensiert av New York State Department of Financial Services’ BitLicense for å utføre kryptovalutaoperasjoner.

I løpet årene som har gått har Ripple utviklet sine løsninger for bankindustrien, inkludert xRapid og xVia, begge designet for å sende betalinger mellom banker over hele verden. Førstnevnte krever XRP for avregning; sistnevnte trenger ikke noe verdimedium. Begge er basert på xCurrent, Ripples hovedprodukt med åpen kildekode.

Moderne teknologi

XRP Ledger (XRPL) bruker ikke en proof-of-work- (PoW) eller proof-of-stake-algoritme (PoS) som blokkjeden Ethereum 2.0. I stedet er XRP-hovedboken avhengig av en konfigurasjon kalt XRP hovedbokkonsensusprotokoll for å verifisere kontosaldoer og utføre transaksjoner. Sammenlignet med andre typer blokkjedekonsensus, har XRP hovedbokkonsensusprotokollen merkbart bedre ytelse.

XRP-hovedboken vedlikeholdes av uavhengige deltakere. For at enhver transaksjon skal lykkes, bør det være en avtale (enighet) mellom uavhengige validatorer. Å fungere som en validator er et alternativ som er tilgjengelig for alle enheter. Mens PoW-blokkjeder lager blokker – segmenterte segmenter av hele kjeden, som hver inneholder spesifikk informasjon – oppretter XRPL “hovedbøker”.

Hver hovedbok inneholder informasjon som f.eks. data som kobler den til forrige hovedbok i kjeden, kontototaler osv. Transaksjoner og nettverksendringer må nå godkjenningen av et visst antall validatorer. Det tar tre til fem sekunder å validere hver blokk (hovedbok) i en XRP-hovedbok. Dette er derfor mye raskere enn Bitcoins 10-minutters blokkeringstid.

RCL forveksles ofte med XRP (også kjent som Ripple digital eiendel). XRP er det opprinnelige RCL-tokenet som brukes til å lette overføringen av penger mellom forskjellige valutaer på nettverket.

I utgangspunktet ble det opprettet 100 milliarder XRP-enheter, et offisielt nummer som ikke vil stige eller synke i henhold til protokollen. XRP ble opprettet før Ripple Labs ble grunnlagt. Skaperne av XRP donerte 80 % av all XRP til selskapet, og beholdt 20 milliarder enheter for seg selv. Dette aspektet av XRP er en av grunnene til at banker og selskaper har flyttet til digital valuta; det kan ikke utvinnes fordi det er sentralt kontrollert.

En av hovedfunksjonene til XRP er som en brobyggende valuta. Tradisjonelle avregningssystemer bruker USD som en vanlig valuta ved konvertering av penger. XRP ble utformet for å erstatte USD som den foretrukne oppgjørsvalutaen for finansinstitusjoner. Ved først å konvertere verdien av fiatvalutaen til digital XRP i stedet for USD, kan valutavekslingsgebyrer og marginer elimineres og behandlingstiden reduseres.

XRP og Ripple har en viss grad av gjensidig avhengighet. På det mest grunnleggende nivået er Ripples verdsettelse uløselig knyttet sammen med markedsprisen på XRP fordi Ripple eier så mange tokens. I fjor bestemte Ripple seg for å plassere 55 milliarder av XRP-tokenene sine i en deponeringskonto i god tro mot andre nettverksdeltakere om at de en dag ikke bare ville dumpe alle XRP-tokenene sine og dermed redusere prisen. Ripple planlegger å selge disse XRP-tokenene i depot til nye nettverksdeltakere. Jo høyere prisen på XRP er, jo mer penger kan Ripple skaffe ved å selge dem.

Hver transaksjon gjort på RCL ødelegger en liten brøkdel av XRP (gjennomsnittsavgiften er 0,0001 XRP). Denne transaksjonskostnaden er ment å forhindre spam- eller tjenestenektangrep på nettverket. Gebyret betales ikke til noen part; XRP blir permanent ødelagt. Siden det finnes et begrenset antall XRP-tokener, vil eliminering av litt XRP med hver transaksjon gjøre XRP mindre tilgjengelig. På lang sikt vil XRP-innehavere ha nytte av dette fordi denne knappheten vil øke verdien av deres tokens.

Transaksjonsgebyret på RCL kan justeres og kan endres gjennom rettelser. Det er viktig at etter hvert som verdien av XRP øker, blir den trinnvis økende mengden XRP som blir ødelagt for hver transaksjon, mindre. Selv om det er umulig å forutsi nøyaktig når XRP vil slutte å eksistere, er det trygt å si at det ikke vil skje med det første. Anslagene varierer fra noen tiår til flere hundre år – noe som er rikelig med tid. Det faktum at Ripple har innført fleksibilitet i XRP-gebyrplanen, antyder at de vil se etter å redusere dette gebyret etter hvert som transaksjonsvolumene øker for å bevare protokollens levetid.

Stigning og fall

Ripple, som for det meste har holdt seg på sidelinjen av den siste veksten i kryptovalutaprisene, har nylig kommet til live, og ser at prisen stiger med så mye som 84 % til 0,51 dollar. Kryptovalutaen fungerer som et betalingsnettverk, og prisen har økt med rundt 7500 % i år. Markedsverdien har steget til 17 milliarder dollar, fra 237 millioner dollar tidligere i år.

Ripples prishopp følger nyheten om at Japan og Sør-Korea vil begynne å teste teknologien for å redusere tidsrammen og kostnadene forbundet med internasjonale fondsoverføringer mellom de to landene. Testene vil bli utført av et konsortium av banker i begge land og vil pågå til 31. januar. De forventes å gi besparelser på rundt 60 % sammenlignet med konvensjonelle metoder.

Ripples betalingsnettverk har mer enn 100 kunder som tester tjenesten deres. I et intervju med Financial Times tidligere denne måneden sa Daniel Aranda, selskapets administrerende direktør for Europa, at 75 av disse kundene allerede hadde gjennomgått testing til produksjon. Økningen i kryptovalutaens pris øker nettverkseffektene. Det kan også hjelpe selskapet med å øke sine dollarreserver for fremtidig forretningsvekst. Ripple slutter seg til en rekke andre kryptovalutaer som har gjort solide gevinster de siste dagene og presset den samlede markedsverdien av kryptovalutaer til over 500 milliarder dollar. Dette er det andre store hoppet i prisen. Kryptovalutaen opplevde et lignende hopp i mai, da prisen tredoblet seg fra 0,13 til 0,39 dollar på mindre enn 10 dager. Dette prissjokket oppstod mens vurderingsprisen for kryptovalutaen steg over hele verden.

Så det ser ut til at til tross for vanskelighetene, har Ripple en lovende fremtid fremover. Det er verdt å følge den videre utviklingen av denne valutaen og systemet rundt den.

Leave a comment