Kako započeti svoju avanturu s kriptovalutom ako nikada niste ulagali u nove tehnologije? Prije nego započnete svoju prvu investiciju, dobro je razmisliti o opcijama koje su vam dostupne.

Kupovina i skladištenje

Kupovina prve valute može biti teška. Stručnjaci savjetuju ako želite ulagati u kriptovalute, trebali biste početi kupovinom Bitcoina. Međutim, ovo nije jedini način za početnike. Postoje i druge opcije, kao što je odlazak direktno na razmjenu ili Paket Ripple.

Burza kriptovaluta je platforma koja omogućava kupcima da trguju kriptovalutama ili digitalnim valutama za drugu imovinu, kao što su fiat valute ili druge digitalne valute. Burza kriptovaluta obično prihvata licitacije i ponude kao proviziju za transakcije za uslugu ili jednostavno naplaćuje naknade za korištenje usluge.

Burze kriptovaluta se često registruju izvan Evropske unije i SAD-a kako bi se izbjegla regulativa i oporezivanje. Međutim, oni podržavaju zapadne fiat valute i održavaju bankovne račune u nekoliko zemalja kako bi olakšali depozite u različitim nacionalnim valutama. Većina burzi kriptovaluta može prihvatiti plaćanja kreditnim karticama, bankovne transfere ili druge oblike plaćanja za razmjenu za kriptovalute.

Burze obično šalju kriptovalute u korisnikov lični novčanik za kriptovalute. Neke također imaju opciju pretvaranja stanja digitalne valute u anonimne prepaid kartice koje se mogu koristiti za podizanje sredstava s bankomata širom svijeta, dok su druge kriptovalute podržane fizičkom imovinom poput zlata.

Ali šta je sa skladištem? Nema apsolutno nikakvog razloga za pohranjivanje kriptovalute na burzi. Duga je istorija hakova i bankrota na tržištima kriptovaluta, a najpoznatiji je hak na Mt. Gox koji je izvukao stotine miliona dolara klijenata.

Ali gdje pohraniti kriptovalutu ako ne na burzi? Kriptovaluta se drži u online novčanicima i mobilnim novčanicima (bilo koji novčanik koji postoji na uređaju koji će se ikada povezati na internet) kao vrući novčanici kriptovaluta. Lako je pristupiti sredstvima na “vrućem novčaniku” – Zato je dobra ideja da na njemu držite samo dio svoje kriptovalute kojom ćete trgovati na mreži ili u stvarnom svijetu.
Iako su transakcije pomoću vrućih novčanika vrlo jednostavne, postoji veliki nedostatak – mogu se lako hakovati. Nedavni napadi ransomware-a i prethodni fijasko velikih razmjena trebali bi biti dovoljan svjetionik za nove korisnike.

Iako ne biste trebali pohranjivati veliku vrijednost u svoj vrući novčanik, važno je napraviti sigurnosnu kopiju odjeljka za vraćanje statusa vašeg novčanika kako biste izbjegli gubitak sredstava zbog greške. Sa privatnim ključem, investitor je u mogućnosti da bezbolno vrati bilo koji novčanik u prvobitno stanje.

Kada svoju valutu držite u uređaju potpuno van mreže, to se zove “hladni novčanik”. Za one koji traže najsigurniji oblik skladištenja, ovo je najbolja opcija. Hladni novčanici su takođe najprikladniji za dugoročne investitore kojima nije potreban pristup svojim kovanicama mesecima ili godinama.

Hladni novčanici nisu bez vlastitih rizika, ali ako slijedite upute i preduzmete sve moguće mjere opreza, oni su uvelike minimizirani. S obzirom na količinu pažnje koju je kriptovaluta privukla u proteklih nekoliko godina, ona je, nažalost, privukla interesovanje i običnih lopova. Kao takva, mnogo sigurnija opcija je korištenje hladnog novčanika kao sredstva za čuvanje novca.

Ripple kartica – jednostavna i sigurna

Međutim, postoji jednostavniji način kupovine i skladištenja kriptovalute. Mišljenja su da je Paket Ripple je namijenjen uglavnom početnicima koji planiraju ući u svijet ulaganja. Sve zbog prirode proizvoda koji se sastoji od edukativnih materijala i besplatnih jedinica Ripple kriptovalute. Tako će klijent ne samo nabaviti komplet za obuku, već će dobiti i e-novac besplatno. I kako je to moguće?

Sve zahvaljujući Ripple kartici, dokumentu koji potvrđuje kupovinu i pristup primljenim jedinicama kriptovalute. Svaki kupac koji kupi Paket Ripple prvo će dobiti e-poruku s detaljnim uputama o korištenju paketa, a zatim poštom Ripple karticu. Pristupna kartica će biti poslata u posebno zaštićenom paketu na adresu koju odredi kupac. Može se primiti tek nakon pokazivanja ličnog dokumenta.

Ripple kartica će sadržavati takozvani Ripple kod, koji je login i lozinka za privatni račun na virtuelnom novčaniku, gdje će se pohranjivati primljene jedinice e-novca. Račun će kreirati i osigurati posrednik, ali će samo korisnik imati prijavu na njega. Zahvaljujući tome, klijent neće biti u obavezi da postavlja sopstveni e-novčanik niti da sprovodi specijalizovane mere bezbednosti protiv napada hakera i lopova.

U takvoj situaciji, korisnik će imati samo jedan zadatak – sigurno pohraniti svoju Ripple karticu. Ovaj dokument treba čuvati na suvom i bezbjednom mjestu dok ne odlučite da unovčite svoje jedinice. Ova radnja je jednostavna kao kupovina Ripple edukativnog paketa. Sve što kupac treba da uradi je da kontaktira trgovca, obavjesti ga o svom izboru i potvrdi pristup novčaniku Ripple kodom. Jedinice će biti otkupljene u roku od nekoliko dana.

Ripple kartica je jednostavan i siguran način za pohranu e-novca, jer se Ripple kod nalazi samo na pristupnoj kartici, što onemogućuje krađu od strane hakera i lopova na mreži. Osim toga, to je i jeftin način za nabavku Ripple kriptovalute koja uživa sve veće priznanje na globalnom tržištu kriptovaluta.

Leave a comment