Ripple on yksi tunnetuimmista kryptovaluutoista jo pelkästään Ripple-Paketin kaltaisista tuotteista. Sillä on mielenkiintoinen ja monipuolinen historia ja suuret kasvumahdollisuudet lähitulevaisuudessa.
Ripplen historia – kuinka ensimmäinen kryptovaluutta luotiin
Aluksi Ripple oli hyvin kaukana kryptoteknologiasta. Sen alkuperäinen tuotenimi oli Ripplepay. Ryan Fugger perusti sen vuonna 2004 Vancouverissa, Kanadassa, kauan ennen kuin Satoshi Nakamoto julkaisi ensimmäisen versionsa Bitcoin-lohkoketjusta. Ripplepay ei käyttänyt mitään lohkoketjuteknologiaa, mutta sillä oli sama tavoite – tarjota käyttäjilleen työkalut, joiden avulla he voivat suorittaa turvallisia rahaliikenneoperaatioita kaikkialla maailmassa. Jopa Satoshi Nakamoto tiesi tästä maksujärjestelmästä ja antoi seuraavan huomautuksen: “Ripple on mielenkiintoinen, koska se on ainoa järjestelmä, joka tekee luottamukselle jotain muuta kuin keskittää sen keskitetylle palvelimelle”. Se toimi tällä tavoin useita vuosia, mutta vuonna 2012 Fugger myi sen Jed McCalebille, Arthur Brittolle ja David Schwartzille, jotka halusivat käyttää sitä tulevassa digitaalisen valuutan verkostossaan. Uuden yrityksen nimi oli OpenCoin.
OpenCoin rakensi uuden teknologian Ripplepayn lähdekoodin avulla ja loi pääkirjapohjaisen maksuliikenneverkon rahoituslaitoksille. Samana vuonna Mt.Goxin entinen perustaja McCaleb jätti yrityksen, perusti Stellarin ja haarautti Ripplen uuteen Stellar Lumens -verkkoon. Koska hän oli Ripplen toinen perustaja, hänellä oli suuri määrä XRP:tä, verkon omia kolikoita. McCaleb on jo myynyt 1 miljardia XRP:tä ja niitä on hänellä vielä yli 8 miljardia.
Vuonna 2013 OpenCoin-yritys nimettiin uudelleen Ripple Labs Inc:ksi, joka loi avoimen lähdekoodin koodin Ripple Networkille. Vuonna 2015 yrityksen nimi muutettiin jälleen, jolloin se lyheni muotoon “Ripple”. Vuodesta 2016 lähtien Ripplellä on ollut New Yorkin osavaltion rahoituspalveluministeriön BitLicense-lisenssi, joka mahdollistaa kryptovaluutoilla suoritettavat operaatiot.
Vuosien varrella Ripple on kehittänyt pankkialalle tarkoitettuja ratkaisujaan, kuten xRapid ja xVia, jotka on suunniteltu pankkien välisiin maksuihin eri puolilla maailmaa. Edellinen vaatii XRP:n selvitystä varten, jälkimmäinen ei tarvitse mitään arvovälinettä. Molemmat perustuvat xCurrentiin, Ripplen tärkeimpään avoimen lähdekoodin tuotteeseen.
Nykyaikainen teknologia
XRP Ledger (XRPL) ei käytä proof-of-work (PoW) tai proof-of-stake (PoS) -algoritmia kuten Ethereum 2.0 -lohkoketju. Sen sijaan XRP Ledger luottaa XRP Ledger Consensus Protocol -nimiseen konfiguraatioon tilien saldojen todentamiseksi ja transaktioiden suorittamiseksi. Muihin lohkoketjujen konsensustyyppeihin verrattuna XRP Ledger -konsensusprotokollan suorituskyky on huomattavasti parempi.
XRP:n pääkirjaa ylläpitävät riippumattomat osallistujat. Jotta transaktio onnistuisi, riippumattomien validoijien on päästävä yhteisymmärrykseen (konsensukseen). Validoijana toimiminen on minkä tahansa tahon käytettävissä oleva vaihtoehto. PoW-lohkoketjut luovat lohkoja – segmentoituja segmenttejä koko ketjussa, joista kukin sisältää tiettyjä tietoja – kun taas XRPL luo “pääkirjoja”.
Kukin pääkirja sisältää tietoja, kuten tiedot, jotka yhdistävät sen ketjun edelliseen pääkirjaan, tilisummat ja niin edelleen. Tapahtumien ja verkkomuutosten on saatava tietyn määrän validoijien hyväksyntä. Jokaisen XRP-pääkirjan lohkon (pääkirjan) validointi kestää kolmesta viiteen sekuntia. Tämä on siis paljon nopeampi kuin Bitcoinin 10 minuutin lohkoaika.
RCL sekoitetaan usein XRP:hen (joka tunnetaan myös nimellä Ripple digital asset). XRP on RCL:n oma tokeni, jota käytetään helpottamaan rahansiirtoa eri valuuttojen välillä verkossa.
Aluksi luotiin 100 miljardia XRP-yksikköä, virallinen määrä, joka ei kasva tai vähene protokollan mukaan. XRP luotiin ennen Ripple Labsin perustamista. XRP:n luojat lahjoittivat 80 prosenttia kaikista XRP:istä yhtiölle ja pitivät 20 miljardia yksikköä itsellään. Tämä XRP:n ominaisuus on yksi syy siihen, miksi pankit ja yritykset ovat siirtyneet digitaaliseen valuuttaan: sitä ei voi louhia, koska sitä valvotaan keskitetysti.
Yksi XRP:n tärkeimmistä tehtävistä on toimia siltavaluuttana. Perinteiset selvitysjärjestelmät käyttävät Yhdysvaltain dollaria yhteisenä valuuttana rahaa muunnettaessa. XRP:n tarkoituksena oli korvata Yhdysvaltain dollari rahoituslaitosten ensisijaisena maksuvaluuttana. Kun fiat-valuutan arvo muunnetaan ensin digitaaliseksi XRP:ksi USD:n sijaan, valuuttakurssimaksut ja marginaalit voidaan poistaa ja käsittelyaika lyhenee.
XRP ja Ripple ovat jossain määrin riippuvaisia toisistaan. Perustasolla Ripplen arvostus on erottamattomasti sidoksissa XRP:n markkinahintaan, koska Ripple omistaa niin paljon tokeneita. Viime vuonna Ripple päätti sijoittaa 55 miljardia XRP-tunnustaan escrow-tilille hyvässä uskossa muita verkon osallistujia kohtaan, etteivät he jonain päivänä yksinkertaisesti heittäisi kaikkia XRP-tunnuksiaan pois, alentaen hintaa. Ripple aikoo myydä nämä XRP-tunnukset escrow-varastossa uusille verkoston osallistujille. Mitä korkeampi XRP:n hinta on, sitä enemmän rahaa Ripple voi saada myynnistä.
Jokainen RCL:ssä tehty transaktio tuhoaa pienen murto-osan XRP:stä (keskimääräinen maksu on 0,0001 XRP). Tämän transaktiokustannuksen tarkoituksena on estää roskapostia tai palvelunestohyökkäyksiä verkkoon. Maksua ei makseta millekään osapuolelle, vaan XRP tuhotaan pysyvästi. Koska XRP-tokeneita on rajallinen määrä, XRP:n poistaminen jokaisessa transaktiossa vähentää XRP:n saatavuutta. XRP:n haltijat hyötyvät pitkään, koska tämä niukkuus nostaa heidän rahakkeidensa arvoa.
RCL:n transaktiomaksua voidaan mukauttaa ja sitä voidaan muuttaa muutoksilla. Tärkeää on, että XRP:n arvon kasvaessa XRP:n määrä, joka tuhoutuu jokaisessa transaktiossa, pienenee. Vaikka on mahdotonta ennustaa tarkalleen, milloin XRP lakkaa toimimasta, on turvallista sanoa, että se ei tapahdu lähiaikoina. Arviot vaihtelevat vuosikymmenistä useisiin satoihin vuosiin – mikä on pitkä aika. Se, että Ripple on joustavoittanut XRP:n maksuaikataulua, viittaa siihen, että se pyrkii alentamaan tätä maksua transaktiomäärien kasvaessa säilyttääkseen protokollan pitkäikäisyyden.
Nousu ja lasku
Ripple, joka on suurelta osin pysynyt sivussa kryptovaluuttojen hintojen viimeaikaisesta noususta, on hiljattain herännyt henkiin, ja sen hinta onkin noussut peräti 84 prosenttia 0,51 dollariin. Kryptovaluutta toimii myös maksuvälineenä, ja sen hinta on noussut tänä vuonna noin 7500 prosenttia. Sen markkina-arvo on noussut 17 miljardiin dollariin, kun se aiemmin tänä vuonna oli 237 miljoonaa dollaria.
Ripplen hintahyppy on seurausta uutisista, joiden mukaan Japani ja Etelä-Korea alkavat testaamaan teknologiaa, jonka avulla voidaan lyhentää maiden välisiin kansainvälisiin varainsiirtoihin liittyviä aikatauluja ja kustannuksia. Testit suorittaa molempien maiden pankkien yhteenliittymä, ja ne kestävät 31. tammikuuta asti. Niiden odotetaan tuovan noin 60 prosentin säästöä perinteisiin menetelmiin verrattuna.
Maksuverkko Ripplellä on yli 100 asiakasta testaamassa sen palveluja. Financial Timesin haastattelussa aiemmin tässä kuussa yhtiön Euroopan toimitusjohtaja Daniel Aranda kertoi, että 75 näistä asiakkaista on jo siirtynyt testien kautta tuotantoon. Kryptovaluutan hintapiikki lisää sen verkostovaikutuksia. Se voisi myös auttaa yritystä kasvattamaan dollarivarantojaan liiketoiminnan tulevaa kasvua varten. Ripple liittyy useiden muiden kryptovaluuttojen joukkoon, jotka ovat viime päivinä tehneet vankkaa voittoa ja nostaneet kryptovaluuttojen kokonaismarkkinakapitalisaation yli 500 miljardin dollarin. Tämä on toinen suuri hintahyppy. Kryptovaluutta koki samanlaisen hypyn toukokuussa, jolloin sen hinta kolminkertaistui 0,13 dollarista 0,39 dollariin alle 10 päivässä. Tämä hintashokki tapahtui samaan aikaan, kun kryptovaluuttojen arvostukset nousivat ympäri maailmaa.
Vaikeuksista huolimatta Ripplellä näyttää siis olevan lupaava tulevaisuus edessään. On syytä seurata tämän valuutan ja sitä ympäröivän järjestelmän kehitystä.